fbpx

Nem halogatják a betétdíjas rendszer bevezetését Romániában, november 30-tól indul

Gyors ütemben haladnak a betétdíjas rendszer előkészületei. November 30-tól beindul a betétdíjas rendszer, csak a ReturRO jelzéssel ellátott csomagolóanyagok kerülhetnek forgalomba, és tilos lesz a nem megfelelő csomagolású áruk értékesítése – jelentette ki Tánczos Barna.

A környezetvédelmi miniszter egy csütörtöki szakmai konferencián emlékeztetett arra, hogy a betétdíjas rendszer bevezetését másfél évvel ezelőtt vállalta fel a kormány. Az előkészületek szerinte jelenleg gyors ütemben haladnak, folyamatban van a gyártók és a kiskereskedők szerződéseinek a véglegesítése, hamarosan jóváhagyják a csomagolóanyagok szortírozásának helyszíneit, és körvonalazódik a finanszírozás is.

A miniszter hangsúlyozta, hogy november 30-án a betétdíjas rendszert az előkészítésének állapotától függetlenül elindítják. „Többé nem hosszabbítjuk meg a határidőt” – jelentette ki.

Egy 2021-ben elfogadott kormányrendelet szerint a betétdíjas rendszert abban az évben október elsején kellett volna beindítani. A késést az okozta, hogy a rendszert kezelő vállalatot csak 2022-ben sikerült kiválasztani.

A rendszer lényege, hogy a fogyasztóknak egységesen 50 banis betétdíjat kell fizetniük, amikor fém vagy műanyag palackos kiszerelésű italt (vizet, üdítőt, sört, bort, szeszes italt) vásárolnak egy kiskereskedőtől. Ezt az összeget visszakapják, amikor az üzleteknél leadják a visszaváltható palackokat.

Forrás: Maszol.ro

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .