fbpx

Hulladékból készült Transformers-szobrot lepleztek le Magyarországon

A nagysikerű Transformers-filmek legújabb részének bemutatóját nem mindennapi beharangozó előzi meg: egy gigantikus, 3 és fél méter magas, újrahasznosított anyagokból készített trash art szoborral, május 13-tól egyhónapos filmmaratonnal indítja a nyarat a Paramount Network.

Transformers-széria fő karakterét, Optimus fővezért ábrázoló óriásszobort állítottak ki Budapesten. Az alkotás Bajári Zsolt, Szalay Dávid és Drabik Tamás szobrászművészek munkája, akik hulladékokat hasznosítottak újra, teljesen megfosztva azokat eredeti funkciójuktól és formájuktól. A művészek több módszert és technikát bevetettek, hogy megalkossák a hatalmas autobotot: heggesztették, fűrészelték, formázták, festették a legkülönbözőbb anyagokat, amelyek ezáltal egy műalkotás formájában születtek újjá. A szobor alapanyagául szolgált nagyjából 80-100 kilogrammnyi kidobásra ítélt autóalkatrész, körülbelül 5 kg alumíniumdoboz és 80-100 kg elektronikai hulladék, úgymint laptop alkatrészek, mobiltelefonok, nyomtatók, magnók, billentyűzetek, vízforralók és egyéb kisgépek. A trash art alkotással az volt az alkotók célja, hogy bebizonyítsák, a hulladéknak lehet második élete.

Bajári Zsolt, a szobor egyik alkotója a következőket árulta el a nem hétköznapi alkotói folyamatról: „Ez egy elég speciális munka volt már az első lépéstől, az anyaggyűjtéstől kezdve. Különösen tetszett, hogy már csak az anyagokból adódóan is, nagyon sokat lehetett kísérletezni, játszadozni azzal, hová illenek majd a szobron a különféle elektronikai eszközök. A kollégák elhozták a régi szerszámaikat, amiket már nem használnak, és ezeket szintén beledolgoztuk az alkotásba. A kisfiam régi játékautójának kereke is belekerült. Érdekes élmény volt megtapasztalni azt is, milyen szétverni például egy mobiltelefont, vagy darabjaira szedni egy régi billentyűzetet.”

A 3 és fél méter magas, nagyjából 100 kilós szobrot május 11-én, egy Transformers retrospektív filmvetítésen leplezték le. Az óriási Optimus fővezér május 13-tól június 7-ig megtekinthető a nagyközönség számára az Aréna Plázában, ugyanis a nyár folyamán több európai országban is kiállítják: júliusban Csehországba, augusztusban Lengyelországba vándorol a népszerű karakter alakmása.

Az első rész vetítését követően a Paramount Network május 13-tól kezdve négy egymást követő vasárnapi napon tűzi műsorára a Transformers 2., 3., 4. és 5. epizódját – az érkező új mozifilmet megelőzően. A szobrot már csak azért is érdemes saját szemmel megtekinteni, ugyanis a rajta található QR-kód leolvasásával izgalmas nyereményjátékban lehet része a sorozat rajongóinak, akik jegyet nyerhetnek az új Transformers-mozifilm premier előtti vetítésére. További információk a Paramount Network tévécsatorna hivatalos magyar oldalán.

 

Foto: Magócsi Ildikó

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .