fbpx

Elfogadták a körforgásos gazdasággal összefüggő törvénymódosítást

Az Országgyűlés 135 igen, 35 nem és 22 tartózkodó szavazattal elfogadta a körforgásos gazdasággal összefüggő törvénymódosítást, amelyet az Energiaügyi Minisztérium nyújtott be. A jogszabály számos törvényt módosít, köztük a környezetvédelmi termékdíjról szóló törvényt és a hulladékról szóló törvényt, valamint változtat a hulladékgazdálkodással összefüggő szabályozáson is.

A jogszabálymódosításokra a törvény indoklása szerint azért van szükség, mert július 1-jétől a hulladékgazdálkodásban új koncessziós modellre állnak át. Az állam helyett a Mol veszi át a szolgáltatást.

Raisz Anikó, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára a parlamenti vitában a változtatások közül kiemelte, hogy a jövőben a téves számlaszámra küldött befizetést nem visszautalják a feladónak, hanem továbbítják a jogosultnak.

Az önkormányzat rendeletben továbbra is biztosíthatja a díjkedvezményeket.

Az önkormányzatokat érinti az a rendelkezés is, amely a köztisztasági feladatellátás részbeni finanszírozásának biztosításáról szól.

Az államtitkár szerint a gazdálkodó szervezeteket érintő legjelentősebb változás, hogy a hulladékgazdálkodóknak egy ütemezett megállapodás is elegendő lesz a törvényi előírások teljesítéséhez a hulladék tényleges átadása helyett. A további illegális hulladéklerakás megelőzése érdekében – egy részletesen meghatározott körben – racionálisan egyszerűsítik a kis mennyiségű hulladék elszállítását.

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .