fbpx

Raisz Anikó: tisztább, fenntarthatóbb Magyarországon akarunk élni

A magyar klímavédelmi akcióterv azt fogalmazza meg, hogy tisztább, fenntarthatóbb Magyarországon akarunk élni – jelentette ki az Energiaügyi Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára pénteken Zalaszentgróton.

Raisz Anikó a hulladékkezeléssel foglalkozó Vasi Consulting Kft. mintegy 200 millió forintos, műanyagfeldolgozó technológiai fejlesztésének átadóján azt mondta: óriási szüksége van az országnak az ilyen beruházásokra. A körforgásos gazdaságra való áttérés csakis együttműködés eredményeként valósítható meg, amelyben a gyártók, a kereskedők és a lakosság is partnerek.

Az államtitkár kifejtette: a körforgásos gazdálkodásra való átállás lényege, hogy újra tudjuk hasznosítani a keletkezett hulladékot, őrizzük, vigyázzunk arra, amink van, a hulladékra pedig nyersanyagként kell tekintenünk.

A július óta működő hulladék koncessziós rendszer annak fényében született, hogy az állam felismerte: hiába emelkedett a duplájára a hulladékfeldolgozás aránya, még mindig sok befektetésre, innovációra van szükség a további növekedésre, amivel elérhetjük az Európai Unió által elvárt szintet. Ezt a feladatot az állam a Molnak adta, de folyamatosan figyelemmel kíséri a folyamatokat – fűzte hozzá Raisz Anikó.

Rudolf Wiedner, a Vasi Consulting Kft. ügyvezetője arról számolt be, hogy 2021-ben nyert el 109 millió forintot a vállalkozás az akkori Innovációs és Technológiai Minisztériumtól, ezt saját forrásból kiegészítve mintegy 200 millió forintos fejlesztést valósítottak meg. Olyan gépsort vásároltak, amely a műanyaghulladékot darálékká aprítja, majd szétválogatja a különböző műanyagfajtákat.

Az újrahasznosítható darálék minőségére jellemző, hogy tonnánként legfeljebb öt-tíz grammnyi idegen anyagot tartalmazhat. Az így továbbhasznosított anyagból újból flakonok, táskák, fóliák készülhetnek, ebben már 15 éve partnerek a Sparral – tette hozzá az ügyvezető.

Felidézte, hogy a cég több mint 25 évvel ezelőtt jött létre, főtevékenysége a hulladékgyűjtés, -kezelés és -hasznosítás, ma már együttműködve tevékenykednek a Mol hulladékgazdálkodási cégével, a MOHU-val. Az alapítás óta eltelt időszakban összesen 10 milliárd forint beruházást hajtottak végre a jelenleg 120 embert foglalkoztató cégcsoportnál.

 

mti

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .