fbpx

Az EP jóváhagyta a hibás termékek javítását szorgalmazó jogszabályt

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a jogszabályt, amely szerint a gyártóknak és szolgáltatóknak inkább javítaniuk kell a meghibásodott termékeket azok cseréje helyett – tájékoztatott az uniós parlament kedden.

A 584 szavazattal, 3 ellenében és 14 tartózkodás mellett elfogadott jogszabály megerősíti a fogyasztók javításhoz való jogát, egyértelműsíti a javítással összefüggő gyártói kötelezettségeket, és arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy csere helyett javítással vagy javíttatással hosszabbítsák meg az általuk vásárolt termékek élettartamát.
Az új szabály értelmében a gyártóknak időben és megfizethető áron kell gondoskodniuk a meghibásodott termékek javításáról, valamint tájékoztatniuk kell a fogyasztókat a javításhoz való jogukról. A garanciális időszakon belül megjavított termékekre további egy évvel meghosszabbodik a jótállás, ezzel is arra ösztönözve a fogyasztókat, hogy ne a cserét válasszák.
Az uniós jog szerint a gyártók a jótállási időn túl is kötelesek lesznek megjavítani bizonyos közhasználatú háztartási készülékeket, ha azok még javítható állapotban vannak, így például a mosógépeket, a porszívókat, sőt az okostelefonokat is. Ezen árucikkek listája idővel bővülhet. A javítás idejére a fogyasztók cserekészülékre tarthatnak igényt. Ha pedig egy adott cikket mégsem lehet megjavítani, előbb egy felújított eszközt kell ajánlani helyette.
A fogyasztók európai javítási tájékoztatók alapján össze fogják tudni hasonlítani, hogy a meghibásodás jellege szerint milyen áron, mennyi idő alatt és milyen feltételekkel vállalják az egyes szolgáltatók a javítást. Európai online platform jön majd létre, ahol a fogyasztók országokra lebontva találhatják meg a helyi javítóműhelyeket, a felújított cikkeket értékesítő, illetve a meghibásodott termékeket felvásárló üzleteket, valamint a közösségi javítási kezdeményezéseket.
Az uniós parlament közleménye szerint a szabály célja, hogy erősítse az uniós javítási piacot, valamint csökkentse a javítási költségeket. A gyártóknak a javításhoz pótalkatrészeket és eszközöket kell rendelkezésre bocsátaniuk. Nem alkalmazhatnak a javítást akadályozó szerződéses kikötéseket, illetve hardveres és szoftveres technikákat, különösen, ha független javítók által biztosított használt vagy 3D nyomtatással előállított pótalkatrészek felhasználásáról van szó. Nem utasíthatják vissza továbbá a javítást kizárólag arra hivatkozva, hogy gazdaságilag nem éri meg, vagy mert korábban másvalaki javította az adott terméket.
A költségek leszorítása érdekében a tagállamok mindegyikének legalább egyfajta ösztönzőt be kell vezetnie a javítás népszerűsítésére: javítási utalványokat és anyagi forrásokat biztosíthatnak, ismeretterjesztő kampányokat és tanfolyamokat indíthatnak, valamint támogathatják a javítással foglalkozó közösségi terek működését.
A jogszabályt az Európai Unió Tanácsának is jóvá kell hagynia. Ezt követő kihirdetése után a tagállamoknak 24 hónapjuk lesz a szabályok átültetésére.
Tóth Edina, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője az MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozta: a fogyasztók érdekeit kiemelten kell kezelni.
Szavai szerint az Európai Uniónak még mindig sokat kell tennie azért, hogy olyan jogszabályok szülessenek, amelyek a fenntarthatósági szempontokat szem előtt tartva közvetlenül segítik az állampolgárokat. A javításról szóló javaslat épp egy ilyen hasznos kezdeményezés – jelezte a fideszes politikus.
Rámutatott, hogy már nem tartható fenn az a modell, amely alapján a fogyasztók egy terméket megvásárolnak, majd rövid használat után kidobnak. Kiemelte: az új jogszabály nemcsak az állampolgárok pénztárcáját kíméli majd, hanem csökkenti a használati cikkek által generált hulladék mennyiségét is, amely  a fideszes EP-képviselő megfogalmazása szerint “fontos lépés egy környezettudatos Európa irányába”.
Tóth Edina elengedhetetlennek nevezte, hogy Brüsszel az európai fogyasztók mindennapi életét könnyebbé tevő, célravezető javaslatokkal foglalkozzon “áljogállami” eljárások helyett. A júniusi választások tétje ez is, Brüsszelben változás kell – tette hozzá a fideszes politikus.

 

mti

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .