Franciaországot követően Olaszország is törvényben foglalt lépéseket tesz az élelmiszer hulladékok csökkentése érdekében.
A jövőben az olasz gazdáknak és kiskereskedelmi vállalkozásoknak egyszerűbb lesz az eladatlan élelmiszereiket jótékonysági céllal átadni, illetve az éttermek tulajdonosainak egyszerűbb lehetősége lesz a vendégeiket az ételmaradékaik hazavitelére ösztönözni.
A múlt héten elfogadott jogszabálycsomaggal az Olaszországban keletkező kb. 5.000.000 tonna élelmiszer hulladékot 20 %-kal, azaz legalább egymillió tonnával csökkenteni kívánják. Az intézkedést azzal is indokolják, hogy ez a hulladék mennyiség a háztartásoknak és vállalkozásoknak 12 milliárd euro költséget jelent, amely az olasz GDP 1 %-a.
Az elfogadott törvénnyel követik a franciákat, akik bár fél évvel korábban, de hasonló intézkedéseket tettek. A francia szabályozással ellentétben viszont semmilyen szankciók nem terhelik a szupermarketeket, ha azok nem felelnek meg az új szabályoknak. A szankciók helyett megpróbálják ösztönző eszközökkel a vállalatokat, mint például adókedvezmény, az élelmiszer hulladékok pazarlásáról leszoktatni.
A jogszabály szerint lehetőség van a lejárati dátumot követően is az élemiszer adományozására, valamint a hibásan címkézett áruk továbbadására.