vasárnap, március 23, 2025
HomeHÍRFOLYAMA Tesco beszállítói jelentősen csökkentették az élelmiszer-hulladékukat

A Tesco beszállítói jelentősen csökkentették az élelmiszer-hulladékukat

Az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) és a WRAP által közösen összeállított legfrissebb jelentés, a Food Waste Index Report (2024) szerint a világ évente több mint 1 milliárd tonna élelmiszert pazarol el – ez az összes, kiskereskedelemben, vendéglátásban és háztartási szinten elérhető élelmiszer ötöde. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint az ellátási láncban ez további 13 százalék élelmiszer-hulladékot jelent.

A Tesco büszkén teszi közzé az élelmiszer-pazarlás csökkentésére vonatkozó 2023/24-es szállítói jelentéseinek pozitív eredményeit.  A Tesco 2019/20 óta kitartóan dolgozik a kiemelt élelmiszer-szállítóival (Tesco stratégiai szállítópartnerek) az ENSZ 12.3. fenntartható fejlődési céljának elérése érdekében, amely az élelmiszer-hulladék felére csökkentését tűzte ki 2030-ig.

2023-ban összesen 13 szállítópartnerünk vett részt a jelentéstételre vonatkozó kezdeményezésben, közülük 10 tett közzé összehasonlításra szolgáló adatokat az előző évre, és 11 a bázisévre vonatkozóan. A jelentés legfontosabb adatai jelentős előrelépést mutatnak az élelmiszerhulladék-csökkentési cél elérésében:

  • Örömmel látjuk, hogy a 10 stratégiai szállítópartnerünk együttesen 3119 tonnával csökkentette az élelmiszer-hulladékát, ami 8,5%-os csökkenést jelent az előző évhez képes.
  • Az élelmiszer-hulladék mérésének kezdeti évéhez, vagyis a bázisévhez képest 11 Tesco stratégiai szállítópartner együttesen 7,4%-os csökkenésről számolt be az általuk kezelt élelmiszerekből keletkező hulladék mennyiségében. Ez nagy előrelépést jelent az ENSZ fenntartható fejlődési céljának 12.3. célkitűzése, vagyis az élelmiszer-hulladék 2030-ig történő felére csökkentése terén.

Tudjuk, hogy az élelmiszer-ellátási láncnak számos kihívással kell szembenéznie a pazarlás csökkentése terén – a még emberi fogyasztásra alkalmas élelmiszerfeleslegek újraelosztásának módjától kezdve az adatok egyszerű és hatékony mérésén át a növekvő költségek okozta fokozott nyomásig. Örömmel tapasztaljuk, hogy egyre több szállítónk vonja be fokozatosan jobban a munkavállalóit a hulladékmegelőzési tevékenységekbe, ők ugyanis a személyes elköteleződésük révén pozitív hatással lehetnek az élelmiszerpazarlásra.

A Tesco továbbra is elkötelezett a szállítókkal való szoros együttműködés és a fenntartható gyakorlatok követése mellett, hangsúlyozva a közös erőfeszítések fontosságát az élelmiszerpazarlással kapcsolatos kihívások kezelésében.

A vállalat támogatja az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot az élelmiszer-ellátási lánc egészében, és arra ösztönzi az iparági társait, hogy ők is vegyenek részt a fenntarthatóbb és felelősebb jövőért folytatott munkában.

Érdekességek a jelentésekből:

Intersnack: Az Intersnack 2023-ra 14,4%-kal csökkentette az élelmiszer-pazarlását 2020 óta.

ABP: Vállalatként természetes erőforrásokra támaszkodunk termékeink előállításához, ezért az ABP tisztában van a felelősségével abban, hogy biztosítsa ezen erőforrások fennmaradását a következő generáció számára. Ezért áll a fenntartható marhahús-feldolgozás és a fenntartható marhahústermelés az ABP tevékenységének középpontjában. A vállalat Doing more with Less (Többet kevesebbel) elnevezésű fenntarthatósági stratégiája az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljaihoz kapcsolódik.

BROP: Megpróbálunk annyit eladni, amennyit csak lehetséges, beleértve a „csúnyácska” zöldségeket is. A Tesco sajátmárkás „Perfectly Imperfect” termékeinek köszönhetően maximalizálni tudjuk a vásárlók számára alacsony áron elérhető friss termékek mennyiségét, miközben segítünk növelni a vásárlók tudatosságát az élelmiszerpazarlás elleni küzdelem fontosságáról. A Tescóval együttműködésben létrehoztuk az új bébi burgonya kategóriát, amelyet jelenleg Csehországban és Szlovákiában értékesítünk. Jogi okokból Magyarországon nem tudjuk bevezetni ezt a termékkategóriát. Eredetileg ezeket a kis méretű burgonyákat a földeken hagyták, így az új termékvonal létrehozása segít csökkenteni az élelmiszer-pazarlást.

Idén negyedik alkalommal mértük a működésünkben keletkező élelmiszer-pazarlást. Ezeknek az adatoknak köszönhetően tudjuk, hogy az általunk kezelt termékmennyiségből az élelmiszer-pazarlás aránya 1,8%. Tudjuk, hogy tovább csökkenthetjük ezt a mennyiséget a kritikus pontok kezelésével, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy inkább emberi fogyasztásra adományozzuk az élelmiszert, ahelyett, hogy a földeken hagynánk (pl. az új bébi burgonya termékvonal), valamint állati takarmányként használjuk, ahol jelentős eladási növekedést tapasztaltunk.

  • A 2019/2020-as bázisévben az élelmiszer-pazarlásunk 2160 tonna volt, amely az általunk kezelt összes élelmiszer 2,3%-ának felelt meg. A 2022/2023-as évben az élelmiszer-pazarlásunk 2062 tonnára csökkent, amely az általunk kezelt élelmiszer 1,8%-át tette ki. A 2023/2024-es évben ez tovább csökkent 570 tonnára, amely a kezelt élelmiszer mindössze 0,45%-át jelentette.
  • Továbbá 850 tonna élelmiszert adományoztunk állati takarmányozásra, így is megakadályozva, hogy ez élelmiszer-hulladékká váljon.

DAIFRESSH: 2021-ben kitűzött élelmiszerpazarlási célunk keretében az élelmiszerpazarlásunkat 50%-kal szeretnénk csökkenteni 2030-ra. Az első lépésünk az volt, hogy biztosítottuk: minőségellenőrző csapatunk a szállításra szánt rendelések előkészítésének több mint 60%-ában részt vesz. Ennek köszönhetően kiszűrhetjük az alacsonyabb minőségű gyümölcsöket és zöldségeket, és megakadályozhatjuk, hogy bekerüljenek a raktárainkba.

Hilton: A 2023. január-december közötti eredmény (0,85% FLW) azt mutatja, hogy elértük, sőt meg is haladtuk a 2023-ra kitűzött belső célunkat, amely 0,92% volt. Így jó úton haladunk az éves célunk elérése felé, vagyis, hogy 50%-kal csökkentsük a pazarlást 2030-ra.

LeCo: A termelésünk 0,1%-a végzi hulladékként. A hulladékunkat azzal minimalizáljuk, hogy nem szabványos termékeket értékesítünk, amelyek speciális húskészítmények előállítására alkalmasak (pékségek, szendvicsezők, delikáteszek).

Greenyard: Idén még szigorúbban ellenőrizzük szállítóinkat azáltal, hogy Farm Fenntarthatósági Auditokkal tanúsítjuk őket, biztosítva, hogy megfeleljenek a belső célkitűzéseinknek. A szerződött termelők 19%-a már rendelkezik tanúsítvánnyal. Ez azt jelenti, hogy a termények egyre fenntarthatóbbá válnak.

Folyamatosan dolgozunk azon, hogy vásárlókat szerezzünk a gyártási folyamat során keletkező hulladéknak. Ezek jó termékek, csak éppen más formájuk vagy alakjuk van, amelyek eltérnek a vásárlók által elvárt minőségtől. Idén történt, hogy elindítottuk a levágott sárgarépák értékesítését, amelyek nem a megfelelő méretűek, mégis jó minőségű termékek. Ezen kívül az optikai ellenőr által a szín hiánya miatt elutasított gyümölcsöket gyümölcslevet és dzsemeket előállító cégeknek értékesítettük. Továbbá elkezdtük a brokkoli darabok értékesítését levesekhez való felhasználásra.

Nowel: Növeltük a termelési mennyiséget, ugyanakkor 2%-kal csökkentettük az élelmiszerhulladékot a hulladék mennyiségéhez képest. 2024-ben hivatalos engedélyt kaptunk a hulladékunkból készült takarmányanyag előállítására. Ez az intézkedés lehetővé teszi, hogy a termékhulladék jelentős része nyersanyagként kerüljön felhasználásra állati takarmányként.

EUROPASTA: Nedves és száraz hulladék (pl. fogyasztásra vagy újrafeldolgozásra nem alkalmas tészta). Mindkét kategória elsősorban a gyártóberendezések meghibásodása miatt keletkezik, ezért a megelőző karbantartásra és a munkatársak képzésére összpontosítottunk, hogy optimalizáljuk a gyártóberendezések hatékonyságát.

Master Good az utolsó 2-3 évben jelentős beruházásokat eszközölt a vágóhídon a feldolgozás során keletkező húsveszteség csökkentésére. A legnagyobb lépés az állateledel gyártása volt. Ezzel a fejlesztéssel lehetővé vált, hogy a vágóhídon minden olyan húsdarabot megmentsenek, amely korábban szennyeződés (például a padlóra esés) miatt hulladékként egy külső hatósági céghez került.

Természetesen ez a hús teljes egészében veszteségnek számított, és a cél az volt, hogy csökkentsük ezt a költséget, valamint megoldásokat találjunk arra, hogyan lehet megmenteni ezt az értékes fehérjeforrást.

 

Forrás: tesco

 

Image by Rosy / Bad Homburg / Germany from Pixabay

 

OLVASS TOVÁBB

Kövess minket a Google hírekben is!

spot_img