fbpx

Az önkormányzati cégek árképzési jogát szorgalmazzák

Ahhoz, hogy a távhő-, a víz-, a szennyvíz- és a hulladékszolgáltatás hatósági és piaci ára közötti különbség ne az önkormányzati cégeket vagy a lakossági fogyasztókat terhelje, az önkormányzatoknak a jelenleginél nagyobb szerepet kell vállalniuk a közszolgáltatások terén.

Kizárólag uniós pénzből lehet majd fedezni az energetikai beruházásokat és eszközpótlásokat, mert a víz-, a szennyvíz-, a távhő- és más közszolgáltató vállalatok államosításával, illetve a hatósági árszabályozással, a cégek nonprofittá tételével nem marad pénz az egyéb kiadásokra − mondta a Napi Gazdaságnak Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. A villamosenergia- és gázszolgáltatók korábbi állami megvásárlásával, a hatósági árszabályozással, a többkörös rezsicsökkentéssel folyamatosan nyílik az olló a hatósági és a piaci ár között, a különbséget valakinek viselnie kell − tette hozzá az elnök. Az állami vagy önkormányzati szolgáltatók nonprofit formájukból adódóan nem kalkulálhatnak nyereséggel, és az amortizáció visszapótlása is kétséges, amiből a későbbi beruházásokat lehetne fedezni. Részben ennek tudható be, hogy jelentősen megváltozott a források megoszlása: míg a 2007 és 2013 közötti uniós költségvetési ciklusban a gazdaságfejlesztési operatív programokra 11,47 milliárd forint jutott, a 2014 és 2020 közötti időszakban 39,4 milliárd forint hívható le. A terület- és településfejlesztési operatív program keretében 450 milliárd forint kizárólag a megyei programok támogatását szolgálja. A távhőszolgáltatás területén a jelenlegi helyzet konzerválása helyett gyors és célzott beruházásokra lesz szükség – állítja Schmidt Jenő. Ebben a szektorban ugyanis a vállalatok zöme még az önkormányzatok tulajdonában van nonprofit formában, ami viszont állandó állami kompenzációt tesz szükségessé. Ez tavaly 52 milliárd forint volt. A későbbi – szintén a rezsicsökkentésből és a hatósági árszabályozásból fakadó – piaci árkülönbségek veszteséget jelentenek majd.

Árnyaltabb véleményt fogalmazott meg Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke. Gödöllő polgármestere szerint a 100 százalékos önkormányzati tulajdonban álló közszolgáltató cégeknél valóban nagyobb szerepvállalást kellene biztosítani a helyhatóságoknak az árképzés kérdésében. Ha a piaci ár jóval magasabb a hatósági árnál, akkor valóban visszapótlásra van szükség, ami akár a lakosságot is terhelheti. Az állami és magántulajdonban lévő vállalatoknál azonban a probléma már nem az önkormányzatokra tartozik − tette hozzá Gémesi.

A cikk eredetiben itt olvasható: http://www.napigazdasag.hu

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .