fbpx

Megnyílt Magyarország első Nulla Hulladék Tanösvénye Budapesten

Magyarországon ma egy fő átlagosan évi 416 kg háztartási hulladékot termel, amelynek 60 százaléka még mindig szemétlerakóban vagy hulladékégetőben végzi. Milyen szemlélettel, milyen üzleti és közösségi megoldásokkal lehet csökkenteni a hatalmas mennyiségű hulladékot? Miért problémás a globálisan uralkodó lineáris gazdasági modell a hulladék szempontjából, és miért lenne üdvös a körforgásos modellre való teljes átállás? Hogyan lehet egy kertet fenntarthatóvá, állatbaráttá tenni?

 

Humusz Szövetség szeptember 23-án, szombaton megnyitotta a Humusz Ház kertjében (Budapesten, XI. ker., Saru u. 11.) Magyarország első Nulla Hulladék Tanösvényét. Az eseményen tartott kerekasztalbeszélgetés résztvevői, illetve a tanösvény egyes állomásai az összes fenti kérdésre megfogalmazták a választ, továbbá újabb, a hulladék keletkezésével, kezelésével kapcsolatos kérdésekre is megoldásokat kínálnak.

 

Ismerkedés a szelektív gyűjtéssel és veszélyes anyagokkal

Az újrafeldolgozás, a szelektív gyűjtés jelentősége ma már szinte mindenki számára nyilvánvaló, ám azzal például kevesebben vannak tisztában, hogy a legyártott műanyag csomagolásnak mindössze 10 százaléka hasznosul újra. Ennek 2 százalékából állítanak elő ugyanolyan csomagolóanyagot, míg a maradék 8 százalékból plüssállat, töltőanyag és egyéb műanyagtermék készül. A tanösvényen emellett azt is bemutatják, hogyan lehet jó minőségű új terméket készíteni a papírból, illetve, hogy miért fontos a textilanyagok, a használt olaj, az elemek és a veszélyes anyagok szakszerű gyűjtése.

 

Mosipelus, ökopiac, komposztálás és többször használatos csomagolás

Az egyes állomásokon mindenki megismerkedhet az újrahasználat változatos típusaival, a csereberebörzével, a bolhapiaccal, valamint betekinthet a környezetbarát háztartás és egy hulladékmentes, zöld város működésébe, ahol található mosipelus-mosoda, ökopiac, visszaváltó automata, a pékségben pedig többször használatos csomagolásokat használnak.

A vezetett tanösvény-sétákkal, gyerekprogramokkal (ökojátékok, mezítlábas tanösvény) tűzdelt megnyitón tematikus beszélgetést szerveztek a körforgásos, fenntartható és hulladékmentes élet megoldásairól.

 

Mindenkit várnak nagy szeretettel, az iskolás csoportokat különösen!

A tanösvény hétköznapokon 9.00-17.00 óra között egyénileg bárki számára látogatható, a Humusz Szövetség élmény-foglakozásokkal várja az általános iskolai (5-8. osztályos) és középiskolai (9-12.osztályos) csoportokat, illetve kísérőiket. Az iskolai csoportok itt tudnak regisztrálni a foglalkozásokra: https://forms.gle/BdL5NFFRGqVTAu9P9

A Nulla Hulladék Tanösvény létrejöttét az Energiaügyi Minisztérium és a Nyugat-Balkáni Zöld Központ Nonprofit Kft. támogatta.

 

 

Facebook Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .